SEO - optimizacija web & internet stranica

SEO & optimizacija web stranica - čimbenici rangiranja

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

SEO optimizacija web stranica GooglePostoji 200 Google-ovih čimbenika rangiranja.

Detalji rang algoritma nisu otkriveni ali se zna da se radi o 5 osnovnih elemenata na koje su fokusirane SEO usluge i optimizacije.Svaki taj element sadrži još i pod elemente i ˝utege˝unutar algoritma.

 

Ovih 5 osnovnih top čimbenika rangiranja uključuju:

KOD: Mnogi početnici u SEO misle da se putem koda jednostavno umeću ključne riječi no riječ je o puno složenijem procesu. Kod optimizacija obuhvaća mnogo više podčimbenika kao što su:meta tagovi, web pristupačnost atributima, pozicioniranje elemenata u kodu, postavljanje ključnih riječi unutar tih kodnih elemenata, i još mnogo toga.

SADRŽAJ: Rangiranje stranica za tražilice najčešće uključuje tekst te je tekstualni sadržaj stranice u smislu SEO vrlo važan.Ukoliko se ovdje fokusiramo samo na ključne riječi i fraze važno je znati da stranica svakako mora imati čitljiv i razumljiv tekst koji još k tome sadrži ključnu riječ ili frazu.

STRUKTURA STRANICE: Struktura stranice je najvažnija za postizanje boljeg mjesta na ljestvici tražilica. Tu su dva razloga.

 

Prvo, važno je biti siguran da su vaše stranice i njihov sadržaj indeksirane od strane „crawlersa“ ili „spider-a“.

Drugo,relevantnost ključnih riječi nam omogućuje međusobno povezivanje tekstova putem zajedničkih linkova što međusobno veže stranice i vodi posjetitelja s jedne na drugu.

POPULARNOST LINKOVA:

Još i nazvana optimizacija off site. Predstavlja način kako vaša domena i web izgrađuje autoritet među ostalima.Popularnost stranice se mjeri količinom i kvalitetom ulaznih linkova sa dr web stranica koje ulaze na vašu stranicu.

Mi vašoj stranici dajemo tzv natjecateljski link za popularnost te na taj način vaša stranica postiže i top rangiranje po ključnim riječima.

DRUŠTVENI SIGNALI:

Kako su društvene mreže postale sve značajnije tražilice su također prilagodile svoje algoritme uzimajući u obzir i tzv socijalne i/ili društvene grafikone i pokazatelje.

Strategije SEO rangiranja

Kompletna SEO strategija sve gore navedene čimbenike stavlja u jedan plan.

Kada je kod web stranice optimiziran to se mora činiti pomoću ključnih riječi koje će posjetitelja usmjeriti na tu određenu stranicu a linkovi koji su također povezani sa stranicom dodatno trebaju pojačati autoritativnost i vrijednost stranice.Ciljane ključne riječi tako se uključuju u osnovni tekst.

Strategija ključnih riječi

Odabir odgovarajuće ključne riječi je najvažniji dio optimizacije.Tu se vidi najpozitivniji i najjači učinak na rangiranje vaše stranice.Pripazite na gustoću ključnih riječi te pokušajte izbjeći gomilanje istih.

Pozicioniranje ključnih riječi i SEO

Primarne ključne riječi moraju biti uključene u sve dijelove vaše stranice.To zapravo znači da uzimate temu svakog dijela stranice polazeći od primarne ključne riječi.

Tema kompletne web stranice uključuje više primarnih ključnih riječi oko kojih gradite pojedine teme.

Ključne riječi za stranicu su ugrađene u razne elemente koda stranice uključujući tagove, glavni (sidro) tekst, naslove i atribute pristupačnosti.

Gustoća ključnih riječi je vrlo važna u optimizaciji.Koliko je važno da uključite ključne riječi u vaše tekstove toliko je također važno izbjeći pretjeranu gustoću istih.

Za primarne ključne riječi optimalna gustoća je 3-7% dok je za sekundarne dovoljno 1-2%.

Dokumenti sa gustoćom ključnih riječi iznad 10% su pretjerano zgusnuti, izgledaju neprirodno a mogu također biti i zabranjeni od strane tražilica.

Odabir ključnih riječi

Važno je pažljivo odabrati ključne riječi. Ovaj je dio optimizacije najvažniji i najutjecajniji.

Odaberite nekoliko najvažnijih ključnih riječi, ubacite također nekoliko sinonima i nastojte se držati blizine za primarne i za sekundarne ključne riječi.To su najvažnije točke optimizacije.

Popularnost linkova- najteži SEO faktor za kontrolu

Važno je razumjeti da su linkovi vanjskih web stranica važan čimbenik koji vašoj web stranici daju autoritet i kredibilitet ali to nije jedini faktor.

Iako „sidro“tekst i interni linkovi nisu toliko bitni u odnosu na ulazne linkove ipak imaju svoju važnost za SEO.

Ubacivanje ključnih riječi u tekstove koji su povezani linkovima nije samo korisno u smislu iskoristivosti već i to doprinosi rangiranju stranice jer se samoj stranici daje značaj po temi.

Popularnost eksternih (vanjskih)linkova je najvažnija.
Ulazni linkovi iz vanjske web stranice su odličan način za poboljšanje svog položaja na ljestvici tražilice. Taj proces vašoj web stranici podiže autoritet. Ovaj je čimbenik najteži za upravljanje u optimizacijskom angiranju.

Prema našem uvjerenju web stranice moraju uključiti vanjske linkove ali je također važan sadržaj koji se linkovima veže. On mora biti interesantan i naravno povezan sa osnovnom temom. Mora biti takav da ga želi čitati što više ljudi.

Zato se radi puna strategija razvoja sadržaja za svakog klijenta pojedinačno i nužno je surađivati ​​s klijentima na društvenim medijima optimizacije, tako da se sadržaj dijeli što češće.

Sidro tekst ulaznih linkova je vrlo važan faktor za optimizaciju. Najbolja je opcija da ključna riječ postoji u samom linku.

Također je važno i porijeklo ulaznih linkova.Ako vanjski link dolazi sa vrlo čitane i „jake“ stranice to podiže autoritet i vašoj stranici.

Posjetiteljima vašeg web-a važno je znati da ste popularni unutar vaše konkurencije što pokazuju linkovi sa strukom srodnih stranica.

Kvaliteta linkova je puno važnija od kvantitete. Pravilo je jednostavno, što je sa neke stranice jednostavnije dobiti link to je on manje značajan u procesu rangiranja.

Linkove iz imenika je relativno jednostavno dobiti ali opet je važan čimbenik iz kojih imenika.

Visoko su rangirani yahoo imenici. Općenito veze iz imenika, ukoliko ih je previše mogu biti kategorizirane kao spam-anje.

Vrlo je dobro kad stranica koja se veže na vašu ima odlazne linkove jer samim tim vaša stranica izgleda važnija.

Također je bitna i starost povezane stranice. Bolje je imati povezane starije stranice jer mnoštvo novih stranica implicira na kupnju linkova.

Ukoliko ste dobili linkove putem članka udruge vaše struke to je također vrlo povoljno jer daje kredibilitet.

Kako meta tagovi utječu na optimizaciju

Kreiranje specifičnih meta tagova može jako utjecati na vašu optimizacijsku kampanju.

Opis i ključne riječi za meta tagove su vrlo značajni za vašu stranicu i pravilno korišteni jako doprinose povećanju broja posjetitelja.S obzirom na veliki utjecaj meta tagova na optimizaciju pažljivo proučite svaku riječ taga jer pravilna uporaba riječi značajno podiže rangiranje i broj posjeta.

U opisu vaše stranice upotrijebite opisni meta tag.

Sam opis treba sadržavati ključne riječi i ne smije biti ni predugačak ni prekratak.Preporuča se da ključne riječi budu na početku opisa zbog naglašavanja važnosti.

Ključna riječ meta tag je često korištena ali takve riječi google ne rangira

Pripazite da ne bi spojili tagove ključnih riječi sa ključnim riječima kojih na vašoj stranici nema. To neće pomoći optimizaciji a može i negativno utjecati na rangiranje vaše stranice.

Podjeli

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn